www.golbasiocak.hareketforum.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BUYUK USTAD BUYUK INSAN HÜSEYİN NİHAL ATSIZ

Aşağa gitmek

BUYUK USTAD BUYUK INSAN HÜSEYİN NİHAL ATSIZ Empty BUYUK USTAD BUYUK INSAN HÜSEYİN NİHAL ATSIZ

Mesaj tarafından KÖKBÖRİ Ptsi Mart 02, 2009 1:11 am

HüseyinNihal Atsız (Atsız), 12 Ocak 1905’te İstanbul Kadıköy’de doğdu. Babası bahriye(deniz) subayı Nail Bey, annesi Fatma Zehra Hanımdır.

İlköğreniminiKadıköy’deki çeşitli okullarda, orta öğrenimini Kadıköy ve İstanbulsultanilerinde yaptı. Daha sonra askeri okula yazıldı.

Atsız,Askerî Tıbbiye'nin 3. sınıfında iken, aralarında bir takım problemler geçen Arapasıllı Bağdatlı Mesut Süreyya Efendi adlı bir mülazım (teğmen)'ın kasti birşekilde ve gereksiz bir yerde istediği selâmı vermediği için, 4 Mart 1925 tarihindeAskeri Tıbbiyeden çıkarılmıştır.

Buolaydan sonra üç ay kadar Kabataş Lisesi'nde yardımcı öğretmenlik yapan Atsız,daha sonraları Deniz Yolları'nın Mahmut Şevket Paşa adlı vapurunda kâtip muaviniolarak çalışmış ve bu vapurla İstanbul-Mersin arasında bir kaç sefer yapmıştır.

1926yılında İstanbul Dârülfününun Edebiyat Fakültesi'nin "EdebiyatBölümü"ne ve İstanbul Dârülfünûnu'nun yatılı kısmı olan Yüksek MuallimMektebi'ne kaydolan Atsız, bir hafta sonra askere çağırılmış, tecil isteği kabuledilmeyen Atsız askerliğini 9 ay olarak 28 Ekim 1926-28 Temmuz 1927 tarihleri arasındaİstanbul'da Taşkışla'da 5. piyade alayında er olarak yapmıştır,

AhmetNaci adlı arkadaşı ile birlikte hazırladığı Anadolu' da Türklere Ait Yer İsimleriadlı makalenin Türkiyat Mecmuası'nın ikinci cildinde yayınlanması ile hocası olanM, Fuad Köprülü'nün dikkatini çeken Atsız, 1930 yılında Edirneli Nazmî'nindivanı üzerinde mezuniyet çalışması yapmıştır(Divân-ı Türkî-i Basit, Gramerve Lügati, 1930, 111 s. Türkiyat Enstitüsü Mezuniyet Tezi, no 82). Aynı yıl EdebiyatFakültesi'nden mezun olmuştur.

Atsız'ınsınıf arkadaşları arasında Tahsin Banguoğlu, Ziya Karamuk, Orhan Şâik Gökyay,Pertev Nâilî Boratav, Nihad Sâmi Banarlı gibi isimleri sayabiliriz.

Mezuniyetindensonra Edebiyat Fakültesi Dekanı olan hocası Prof. Dr. M. Fuad Köprülü, MaarifVekâleti’nde Atsız için girişimde bulunarak, Yüksek Öğretmen Okulu'nu öğrenciolarak bitirdiği için, liselerde yapması gereken 8 yıllık mecburi hizmetiniaffettirmiş ve 25 Ocak 1931’de Atsız'ı kendisine asistan olarak almıştır.

Atsız,yine 1931 yılında Dârülfünûnun felsefe bölümünden mezun olan ilk eşi MehpareHanım ile evlenmiş, ancak 1935 yılında ayrılmıştır.

Atsız,15 Mayıs 1931'den 25 Eylül 1932 tarihine kadar Atsız Mecmua (17 sayı)'yı çıkarmayabaşladı. M. Fuad Köprülü, Zeki V. Togan, Abdülkadir İnan gibi edebiyat ve tarihbilginlerinin de içinde bulunduğu bir kadro ile yayın hayatına atılan bu"Türkçü ve Köycü" dergi, devrinde ilim, fikir ve sanat alanında çok tesiryaratan Türkçü bir çığır açmış, âdetâ Cumhuriyet devri Türkçülüğününöncüsü olmuştur.

Atsız,kendini tanıtmaya başlayan ilk yazılarını (H. Nihâl) imzası ile, hikâyelerini de(Y.D.) imzasıyla, bu dergide yayınlamaya başlamıştır.

1932Temmuzunda Ankara'da toplanan Birinci Türk Tarih Kongresi esnasında, Prof. Dr. ZekiVelidi Togan'a Dr. Reşid Galib'in yaptığı haksız hücum üzerine Atsız, içerisindeikinci eşi Bedriye (Atsız) ile Pertev Nâilî Boratav'ın da bulunduğu 8 arkadaşıile, Dr. Reşid Galib'e "Zeki Velîdî'nin talebesi olmakla iftihar ederiz"diyen bir protesto telgrafı çekmiş ve bu telgraf üzerine de mimlenmiştir.

19Eylül 1932'de Dr. Reşid Galib, Maarif Vekili olmuştu. Kısa bir süre sonra da Prof. M.Fuad Köprülü'nün dekanlıktan ayrılması üzerine Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'navekâleten bakan Ali Muzaffer Bey asâleten tâyin edilmiştir. Atsız'ı üniversitedenuzaklaştırmak için fırsat arayan Reşid Galib, Atsız Mecmua'nın 17. sayısındaki"Dârülfünûn'un kara, daha doğru bir tabirle, yüz kızartacak listesi"adlı makalesi ile bu fırsatı yakalamış ve Edebiyat Fakültesi Dekanı, 13 Mart 1933tarihinde Atsız'ın üniversite asistanlığına son vermiştir.

Üniversitedençıkarılmasından birkaç gün sonra Atsız, Edebiyat Fakültesi'nin Dekanı'nıTokatlıyan'daki bir çayda yakalayıp yüzlerce kişinin önünde tokatlamıştır.Atsız'a bu hadise için hiç bir şekilde tepki gösterilmemiştir.

Üniversiteasistanlığından çıkarılan Atsız, Malatya Ortaokulu'na Türkçe öğretmeni olaraktayin edilmiştir, Malatya'da kısa bir müddet (8 Nisan 1933-31 Temmuz 1933) Türkçeöğretmenliği yapan Atsız, Edirne Lisesi edebiyat öğretmenline tayin edilmiştir.Atsız'ın Edirne'deki edebiyat öğretmenliği de 3-4 ay kadar kısa bir müddet devametmiştir. (11 Eylül 1933-28 Aralık 1933).

Atsız,Edirne'de iken Atsız Mecmua'nın devamı mahiyetindeki "Aylık Türkçü Dergi"olan Orhun(5 Kasım 1933-16 Temmuz 1934, sayı 1-9)'u yayımlamıştır. Orhun dergisinde,Türk Tarih Kurumu tarafından çıkarılan ve liselerde ders kitabı olarak okutulandört ciltlik tarih kitaplarının yanlışlarını ağır bir şekilde eleştirdiğiiçin 28 Aralık 1933’te bakanlık emrine alınmıştır. 9. sayısında da Orhun,Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılmıştır.

Dokuzay bakanlık emrinde kalan Atsız, 9 Eylül 1934 tarihinde Kasımpaşa'daki Deniz GedikliHazırlama Okulu'na Türkçe öğretmeni olarak tayin olunmuştur.
KÖKBÖRİ
KÖKBÖRİ
Site Yetkilisi
Site Yetkilisi

Erkek Mesaj Sayısı : 288
Yaş : 40
Nerden : TURAN / Gölbaşı
İş/Hobiler : (:
Kayıt tarihi : 01/03/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz